תוכניות חינוך לשלום
מועדים לשלום שותפה בקואליציית החינוך לשלום המאגדת ארגונים המציעים תוכניות חינוך לשלום, הרצאות לבתי הספר, והכשרות למורים. תוכניות אלה נכתבו בקפידה ע"י אנשי חינוך מנוסים והן מאפשרות להעמיק את החינוך לשלום בבתי הספר ולטפח סגל מורים המחנך לשלום.
עמותת "סיפור – חכאיה" הוקמה ב - 2017 על ידי א.נשי עסקים, אקדמאים וא.נשי חינוך שהשתתפו בכתיבת הספר "ללמוד את הנרטיב ההיסטורי של האחר - פלסטינים וישראלים" בהוצאת מכון פריים ("הספר הירוק").
חכאיה פירושו סיפור בערבית, והעמותה שמה לה למטרה לחשוף את המורכבות של הסכסוך היהודי פלסטיני באמצעות הרצאות לציבור הרחב (בזום), וללמד על הסכסוך בגישה דו נרטיבית. הוראה בשיטה חינוכית זו חושפת בפני התלמידים באופן מכבד את ה"אמת" של הצד הפלסטיני, את האופן שבו הם מפרשים את העובדות והמציאות, את "הסיפור" (הנרטיב) שלהם, כשם שהיא מלמדת את "האמת" ו"הסיפור" של הנרטיב היהודי. זאת, במטרה לאפשר שיח במקום התלהמות, הבנה (גם אם לא קבלה) במקום זלזול והכפשה.
צוות מורים בעמותה כתב תכנית לימודים שנתית לתיכון הנקראת 'אופק בסכסוך', והיא נלמדת במספר בתי ספר. הצוות כתב יחידות לימוד נוספות היכולות להשתלב בתוכנית כהקניית ידע או לעמוד ברשות עצמן (למשל על חמאס בעזה ועל הקשר של אירן לסכסוך). את תוכנית הלימודים ניתן ללמד במלואה או לקחת חלקים ממנה, או להזמין סמינר בן יומיים או שלושה שנבנו עליה.
תכנית 'אופק בסכסוך' מקדמת הכרה בשני הנרטיבים המנהלים את הסכסוך העמוק בין שני העמים, במטרה להעניק לתלמידים ידע וחשיבה ביקורתית וליצור הבנה מעמיקה, לקדם ערכים של סובלנות, הקשבה וראיית האחר. התוכנית נותנת לתלמידים את התקווה והאמונה שקונפליקטים יכולים להסתיים ומחנכת אותם לערכים של פיוס ושלום וקידום הסכמות על בסיס של דיאלוג.
להערכתנו פתרון הסכסוך הישראלי – פלסטיני הוא תהליך ארוך טווח שידרוש מעורבות פעילה של הציבור הרחב בשני הצדדים, ציבור שיאמין בערך השלום ו"ידחוף" את מנהיגיו לפשרות היסטוריות.
תוכנית "מן הבארות" של מכון שלום הרטמן מפגישה נשות ואנשי חינוך וקהילה מהחברה היהודית ומהחברה הערבית בישראל ללימוד משותף של מקורות מארונות הספרים של שתי החברות.
המפגשים מאפשרים היכרות הדדית של התרבות, המסורת והזהות של שתי החברות, שבירת חסמים תרבותיים, חברתיים ודתיים, קירוב לבבות וצמצום פחדים וסטריאוטיפים שליליים. המפגשים מקדמים חיים משותפים המבוססים על כבוד הדדי, סובלנות ושוויון, ומכשירים את המשתתפים להתמודד גם עם האתגרים המקצועיים והאישיים הנובעים מגילויי גזענות ושנאה בישראל.
המשתתפים לומדים על מסורות ותרבויות שונות, ובו בזמן מעמיקים בלימוד ובהבנת המורשת שלהם עצמם.
בוגרי התכנית ומשתתפיה מקבלים הזדמנות להציע יוזמות חינוכיות ברוח מן הבארות עבור קהילות בתי הספר שלהם, ולקבל ליווי ותמיכה בהוצאת היוזמה אל הפועל, כולל מפגשים בין תלמידים, מורים, פיתוח חומרי לימוד מותאמים ועוד. כמו כן, בוגרי התכנית משתלבים ברשת של מן הבארות ומקבלים גישה להשתתפות בסמינרים, אירועים, והזדמנויות נוספות.
פורום המשפחות השכולות הישראלי-פלסטיני הוא ארגון משותף בו חברים מאות ישראלים ופלסטינים שאיבדו בן משפחה קרוב כתוצאה מהסכסוך הממושך בין העמים, ובהם חברי וחברות פורום שאיבדו בני משפחה ב 7.10 ובמהלך המלחמה מאז. כל חברי וחברות הפורום, ישראלים ופלסטינים, מתנגדים לאלימות ותומכים בסיום הסכסוך בדרכי שלום. חזון הפורום הוא מניעת שכול נוסף בשני העמים ויצירת מסגרת לתהליך פיוס שיקדם את תהליך השלום ויהווה חלק בלתי נפרד מכל הסכם שלום עתידי. הפורום פועל ליצירת היכרות, דיאלוג והבנה בין שני הצדדים באמצעות פרויקטים חינוכיים, תרבותיים ותקשורתיים חוצי-גבולות.
אחד הפרויקטים החינוכיים המרכזיים של הפורום הוא תכנית מפגשי הדיאלוג, אותה מקיים הפורום לתלמידי בתי ספר, חניכי תנועות נוער, מכינות קדם צבאיות, שנות שירות, סטודנטים באוניבסיטאות ומכללות, ומבוגרים בארגונים, קבוצות וחוגי בית.
המפגשים (באורך של 90 דקות) מתקיימים בהנחייתם של שני חברי פורום המספרים את סיפור השכול האישי שלהם, מסבירים את הבחירה שעשו בדיאלוג ופיוס ולא בנקמה, ומקיימים שיחה פתוחה עם המשתתפים, בה הם מוזמנים לשאול שאלות ולהביע מגוון דעות. המפגש מהווה הזדמנות ייחודית להיכרות עם מודל של פיוס. חברי הפורום, שאיבדו את היקר להם מכל, מדגימים כיצד ניתן להתמיר רגשות של כעס ונקם ולפעול ביחד למען הידברות, תקווה ופיוס.